Küldetés

A települési önkormányzat feladata a gyermekjóléti és a szociális helyi ellátórendszer működtetése, a megfelelő gyermekjóléti és szociális szolgáltatások biztosítása az önkormányzati intézményrendszeren keresztül.

Az alapszolgáltatások biztosítása segítséget nyújt a szociálisan rászorulók részére saját otthonukban és lakókörnyezetükben önálló életvitelük fenntartásában, valamint egészségi állapotukból, mentális állapotukból vagy más okból származó problémáik megoldásában. Ha az életkoruk, egészségi állapotuk, valamint szociális helyzetük miatt rászoruló személyekről az alapszolgáltatások keretében nem lehet gondoskodni, a rászorultakat állapotuknak és helyzetüknek megfelelő szakosított ellátási formában kell gondozni.

A feladatokra hatékony megoldást jelent térségi, települési társulás formájában működtethető szolgáltatási szakmai rendszer létrehozása. Az integráció előnyei közül kiemelhető az egységes és egymásra épülő, szakmailag magasabb színvonalú szolgáltatás, valamint a szakmai, illetve fenntartói kontrollt biztosító objektív adminisztráció.

A fenntartó Paksi Többcélú Kistérségi Társulás döntése alapján 2011. január 31-én kezdte el működését a Paks Kistérségi Alapszolgáltatási Központ szociális és gyermekjóléti alapellátások biztosításával. 2014. szeptember 1. napjától Paks Város Szociális Intézmények Igazgatósága közfeladatait is az Alapszolgáltatási Központ látja el, az új költségvetési szerv megnevezése: Paks Kistérségi Szociális Központ.

A Paks Kistérségi Szociális Központ célja és feladata optimalizálva az erőforrásokat biztosítani a társult településeken, hogy minden gyermekjóléti, vagy szociális ellátásra szoruló ember, a számára legmegfelelőbb, magas színvonalú személyes gondoskodáshoz juthasson, elsősorban lakóhelyén az alapellátások illetve Pakson a szakosított ellátás keretein belül.

Az intézmény szociális és gyermekjóléti szolgáltatásait a hatályos jogszabályok alapján végzi, eleget téve a meghatározott szakmai minimum normáknak, figyelembe véve a szakmai módszertani ajánlásokat.

Az intézmény biztosítja a magas szintű ellátást a rászorulók számára, a szakmai szempontok elsődleges szerepét, a jogkövető magatartást az intézmény dolgozói részéről. Mind az ellátást igénybevevők, mind az intézmény jogai és kötelezettségei, illetve lehetőségei szabályozott keretek mellett a fenntartó jóváhagyásával, elfogadásával biztosítottak. A szakmai program kiküszöböli az ellátási körzetben a párhuzamos ellátásokat, és hatékonyabbá teszi a finanszírozási lehetőségeket települési és kistérségi szinten.

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>